Bilbärgning – Tips

Bilbärgning är räddaren i nöden när man får problem på vägarna. Punktering, trafikolyckor eller motorproblem – listan kan göras lång på när man kan behöva bärga bilen. När du behöver hjälp med bilbärgning finns det dock en del saker att tänka på. Här delar vi med oss av allt från att tipsa om bilbärgare och försäkringar, till att svara på vanliga frågor.

Läs mer

Boka pålitliga bärgare

Att boka bärgare är ett tryggt val när du fått problem med bilen. Du får hjälp med att ta bilen från vägen och det är dessutom många gånger ett smidigt och enkelt sätt att få hjälp med något som faktiskt kan vara väldigt farligt. Dock är det viktigt att vara lite källkritisk när man ska välja bilbärgare, då det finns en del företag som livnär sig på bedrägerier. Här tipsar vi om pålitliga bilbärgare i Sverige som du kan känna dig trygg med att ringa när du behöver en hjälpande hand.

Bilbärgning Stockholm


Assistansbolaget

Behöver du hjälp med bilbärgning i Stockholm vill vi tipsa om Assistansbolaget, som utför väggassistansuppdrag för bilar, lätta lastbilar, husbilar, motorcyklar och släpvagnar. Deras mål är alltid att reparera fordon på plats, men om det inte är möjligt hjälper de dig med att bärga bilen. Du får antingen hjälp direkt på plats, eller så bogserar de ditt fordon till närmsta verkstad. Om du har deras försäkring slipper du dessutom betala självrisken som brukar landa på omkring 1 500 kr.

JB Bilbärgning

JB Bilbärgning är ett av Stockholms största och äldsta bärgningsföretag. Det är ett familjeföretag som har arbetat med bilbärgning sedan 1965 och hjälper såväl företag som privatpersoner med att bärga alla typer av fordon. Behöver du hjälp med att bärga tunga fordon är det hit du ska vända dig, och de kan även hjälpa till med bärgning av maskintransporter.

Bilbärgning Göteborg


Assistansbolaget

Assistansbolaget erbjuder bilbärgning i Göteborg med omnejd, och har en mycket snabb och personlig service, vilket är oerhört viktigt för när man står ute på vägarna med en trasig bil gäller det att få hjälp snabbt. Om det är möjligt vill de alltid försöka laga bilen på plats, men annars hjälper de dig att bogsera bilen till närmsta verkstad. De kan utöver bilbärgning också hjälpa till med hyrbil, hotell och självriskförsäkring.

Assistansbärgaren

Assistansbärgaren är ett annat företag som erbjuder pålitlig och professionell bilbärgning i Göteborg med omnejd. De har öppet dygnet runt och erbjuder reparationer på plats (i den mån det är möjligt att reparera bilen såklart), annars hjälper de dig att bogsera bilen till närmsta verkstad. De har även en egen verkstad där de kan hjälpa till med mindre reparationer om du får problem med bilen.

Bilbärgning övriga Sverige


Assistansbolaget

Assistansbolaget finns till ditt förfogande och erbjuder bilbärgning över stora delar av Sverige. De har den kunskap och erfarenhet som krävs för att ge dig den hjälp du behöver. De försöker alltid reparera bilen på plats, men om det inte är möjligt hjälper de dig med bilbärgning till närmsta verkstad. Har du tecknat försäkring via dem behöver du dessutom inte betala någon självrisk, vilket kan spara dig tusenlappar.

SOS International

SOS International hjälper kunder över hela Sverige med bogsering och bärgning av personbilar såväl som lastbilar. De är stationerade runtom i hela Sverige och har en jour som är öppen under dygnets alla timmar, vilket innebär att du alltid kan vända dig till dem för att få hjälp, oavsett vad klockan är. Dessutom kan de hjälpa till att få ut räddningsfordon till platsen om det skulle behövas.

Vanliga frågor

Här svarar vi på vanliga frågor om bilbärgning.

Vad kostar bilbärgning?

Ofta ingår bilbärgning i bilens halvförsäkring, vilket innebär att du enbart behöver betala självrisken som brukar landa på omkring 1 500 kr.

Vissa företag erbjuder sina kunder en så kallad assistansförsäkring, som innebär att försäkringen täcker kostnaden för bärgningen och att du inte behöver betala någon självrisk.

Vem betalar bilbärgning?

Om bärgningen täcks av bilens försäkring behöver du bara betala självrisken på cirka 1 000 kr. Om du däremot inte har en försäkring måste du betala hela bärgningen själv. Det är svårt för oss att uppge ett exakt pris för vad detta kostar, då det kan vara många faktorer som spelar in, men du kan räkna med att få betala minst 1 500 kr och om du står dumt till med bilen när den havererar, kan du räkna med att få betala ännu mer.

Får man sitta i bilen under bärgning?

Det brukar vara okej att sitta kvar i bilen när den bogseras, då man aldrig kommer upp i särskilt höga hastigheter (maxhastigheten för bogsering är 30 km/h), men om det finns plats och möjlighet brukar man få åka med i bärgningsbilens hytt. Vissa försäkringsbolag betalar för taxi, så att du och eventuella passagerare i bilen kan transporteras säkert till verkstaden.

Ingår bärgning i halvförsäkring?

Ja, om du har en halvförsäkring på din bil brukar bärgning oftast ingå. Vad du måste komma ihåg är dock att du kommer behöva betala en självrisk på runt tusenlappen. Hör av dig till ditt försäkringsbolag och fråga vad som egentligen gäller, så du har full koll om något skulle hända eller om bilen skulle gå sönder.

Välj rätt försäkring

När du ska välja bilbärgning-försäkring gäller det att tänka till en extra gång och ibland kan det vara bra att betala lite extra för att ha ett bra skydd om olyckan skulle vara framme. Läs på och jämför olika försäkringar för att hitta den bästa för just dig och dina behov. Här ser du några exempel på bra bilbärgnings-försäkringar via seriösa försäkringsbolag. Missa inte heller våra bilförsäkrings-tips.

Bilbärgning – försäkring


IF

IF är ett exempel på ett gammalt och etablerat försäkringsbolag som erbjuder flera bra bilförsäkringar. Du hittar grundliga trafikförsäkringar såväl som hel- och halvförsäkringar. I deras försäkringar ingår dessutom ett assistansskydd, som innebär att du får hjälp med bilbärgning och bogsering vid behov. Tecknar du deras försäkring som heter ”Stor Bilförsäkring” behöver du inte betala för självrisken vid bilbärgning.

Trygg Hansa

Trygg Hansa är ett välkänt försäkringsbolag som har många års erfarenhet av försäkringar av olika slag, inte minst av bilförsäkringar. Via dem hittar du bra alternativ på hel- och halvförsäkringar. Du får exempelvis tillgång till assistanshjälp om du skulle behöva bärga bilen och likaså en drulleförsäkring som kan vara till hjälp om du exempelvis tappar bort dina bilnycklar eller tankar bilen med fel drivmedel.

Bilskada på grund av olycka

När en bil är inblandad i en olycka kan lacken skadas på olika sätt, beroende på kollisionens allvarlighetsgrad. Små repor och lackskador är vanliga, och i mer allvarliga olyckor kan det förekomma bucklor och avskavd lack. För att åtgärda dessa skador och förhindra korrosion är det viktigt att reparera lacken så snart som möjligt. Här är några tips:

  • Omedelbar åtgärd: Efter en olycka är det viktigt att inspektera bilen noggrant för lackskador. Små repor kan ofta poleras bort, medan större skador kan kräva professionell reparation.
  • Professionell reparation: För allvarliga lackskador är det bäst att anlita en professionell bilreparationsverkstad. De har den erfarenhet och utrustning som krävs för att utföra reparationer på ett sätt som återställer bilens ursprungliga skick.
  • Förebyggande åtgärder: För att skydda lacken mot framtida skador kan bilfoliering vara ett effektivt alternativ. En tunn plastfilm, kallad folie, kan appliceras på bilens yta för att fungera som ett extra skyddslager. Folien kan hjälpa till att förhindra repor och skador från väder och vägelement.

Tänk på det här om ditt fordon går sönder

1. Varna:

Sätt på varningsblinkers och ställ ut din varningstriangel!

2. Lämna:

Bilen och vägen!

3. Larma:

Ring bilbärgare!

Och om det är fara för liv, ska du alltid ringa 112!
Läs mer på trafikverket.se.