Olika typer av fordonsbelysning

Fordonsbelysning har en viktig uppgift – att göra fordon synliga ute på vägarna och minimera risken för olyckor på grund av dålig sikt eller oaktsamhet i trafiken.

Läs mer

Inte nog med det förekommer det en rad olika regler vad gäller fordonsbelysning, hur olika typer av fordonsbelysning ska se ut och hur de används. Detta kan du läsa mer om på transportstyrelsen.se, medan du här kan du läsa mer om olika typer av fordonsbelysning.

Hel- och halvljus

Helljus och halvljus är de ljus som finns positionerade i bilens framlykta. Halvljuset är den primära strålkastaren som lyser upp vägarna under dagen eller då de är trafikerade. Helljuset är fordonets allra starkaste belysning. Helljuset används främst då dagen blivit till natt och det blivit mörkt ute. Ett halvljus är så pass starkt att det är blandande. Det är därför viktigt att använda det endast då du inte har någon mötande trafikant.

expressen.se kan du läsa mer om regelverket bakom hel- och halvljus.

Bak- och backljus

Syftet med bakljus och backljus är att göra dig synlig i mörker för bakomliggande trafikanter, samtidigt som du med dessa lampor varnar dem att du bromsar eller backar ditt fordon. Fordonsbelysningen som sitter baktill skall alltid vara rött då det kommer till det vanliga bakljuset och bromsljuset, medan belysningen på ditt backljus ska vara vitt.

Sedan ett par år tillbaka är regelverket om bakljus förändrade då man numera inte är tvingad till att ha sina bakljus tända under dagsljus – något som väckt diskussioner. På teknikensvarld.se kan du läsa mer om debatten kring bakljus.

Letar du efter nya bak- eller backljus för ditt fordon? På Comp-Lux hittar du olika typer av fordonsbelysning.

Blinkers för att visa färdriktning

Blinkers är den typ av fordonsbelysning som finns till förfogande då det har blivit dags att sväng eller byta fil. Med hjälp av fordonets blinkers-lampa varnar man omkringliggande trafikanter om ens planerade körning, kort och gott.

Med dessa ljus kan du även varna andra bilister att något är fel på din bil – i detta fall signalerar du med varningsblinkers som innebär att samtliga blinkers-lampor på ditt fordon signalerar. På korkort.nu kan du läsa mer om när man får använda varningsblinkers.

Är du i behov av nya blinkers till ditt fordon? Spana in ett stort sortiment av blinkers för både personbilar och lastbilar på comp-lux.se.

Extraljus för bästa fordonsbelysning

Någon gång kommer delar av din fordonsbelysning att ha gjort sitt och behöva bytas. För att följa regelverket kommer du då vara i behov av att köpa extraljus för att ersätta den kassa fordonsbelysningen. Hur gör jag detta kanske du tänker? Superenkelt säger vi. Hos Comp-Lux kan du ta del av ett brett utbud av extraljus med bra garantier till fordon. Klicka dig in för att välja och vraka bland olika typer av extraljus – här finns allt du kan tänkas behöva.

Välj rätt typ av fordonsbelysning

Olika typer av fordonsbelysning används under olika tidpunkter på dygnet och olika väderförhållanden. Det är inte alltid lätt att ha koll på när och hur de olika typerna av fordonsbelysning ska användas. När det endast kommer till tidpunkter på dygnet kan vi förbättra din uppfattning och underlätta genom att hårdra regelverket och säga att halvljus används under dagsljus medan helljus används vid gryning, skymning eller då det är mörkt ute.

Vill du läsa mer om hur du väljer rätt typ av fordonsbelysning vid varierande tillfällen? Läs mer hos Transportstyrelsen.