Stöldskydd bil

I dagens samhälle har det blivit allt viktigare att skydda sin bil mot eventuella stölder. För att undvika höga kostnader och obehagliga situationer är det viktigt att ha ett pålitligt stöldskydd. Det finns flera olika alternativ att välja mellan, såsom spårsändare med gps tracker, rattlås, billarm och fälglås. I denna artikel kommer vi att titta närmare på var och en av dessa stöldskyddsåtgärder och hjälpa dig att välja den eller de som passar bäst för din bil.

Läs mer

GPS Tracker bil

En spårsändare är ett av de mest sofistikerade verktygen för stöldskydd man kan ha. Med hjälp av en GPS tracker för bil kan du konstant övervaka ditt fordon och dess aktuella position. Om olyckan skulle vara framme och bilen blir stulen, ger det dig möjligheten att snabbt lokalisera den och, i samarbete med polisen, återta ditt fordon.

Hur fungerar en GPS tracker till bilen?

En GPS tracker är en liten enhet som placeras i bilen och som via satellit kan överföra information om bilens position. Detta gör det möjligt att spåra bilen i realtid, vilket är till stor hjälp vid stöld eller andra oönskade händelser. En spårsändare kan även ge dig information om bilens hastighet och rutt, vilket kan vara användbart för att övervaka exempelvis tonårsförare eller anställda som kör företagsbilar. Det är dock viktigt att tänka på integritetsfrågor och att informera de som kör bilen om att det finns en GPS tracker installerad. Genom att välja en spårsändare kan du tryggt och säkert skydda din bil mot stöld och andra oönskade händelser.

Fördelar

 • Möjlighet att övervaka bilens position i realtid
 • Snabb lokalisering vid stöld, underlättar samarbete med polisen

Nackdelar

 • Kan leda till integritetsfrågor
 • Kräver att förare informeras om dess installation

Rattlås

Ett rattlås är en av de mest klassiska stöldskyddsåtgärderna. Det är en enkel och effektiv lösning som hindrar tjuven från att köra iväg med bilen. Rattlås är en relativt billig stöldskyddsåtgärd. Det är dock viktigt att tänka på att rattlås inte är helt säkert och att professionella tjuvar ibland kan ta sig förbi det. Därför är det alltid bra att kombinera rattlåset med andra stöldskyddsåtgärder för att öka säkerheten ytterligare.

Hur fungerar en rattlås till bilen?

Rattlåset monteras direkt på bilens ratt och säkras med en unik nyckel. Detta designval förhindrar effektivt att ratten kan vridas, vilket blockerar bilens förmåga att manövreras. Utöver standardmodellerna finns det varianter med inbyggd larmfunktion som aktiveras om någon försöker tvinga upp eller klippa av låset. Vidare finns det specialdesignade rattlås som är avsedda att passa större bilar eller de med unika rattformer. Vidare bör man ta i beaktande låsets material och dess motståndskraft mot försök till uppbrytning, klippning eller borrning.

Fördelar

 • Enkel och effektiv metod för att förhindra att bilen körs iväg
 • Relativt billig stöldskyddsåtgärd

Nackdelar

 • Professionella tjuvar kan ibland kringgå detta skydd.
 • Bör kombineras med andra stöldskyddsåtgärder för bästa säkerhet

Billarm

Ett billarm är en annan vanlig stöldskyddsåtgärd som många bilägare väljer att installera. Det är en elektronisk enhet som reagerar på obehöriga försök att öppna eller starta bilen och utlöser en hög ljudsignal. Billarmet kan vara en effektiv avskräckande faktor för tjuvar och kan hjälpa till att skydda din bil mot stöld och inbrott.

Hur fungerar ett billarm till bilen?

Ett billarm består av olika sensorer och en centralenhet som är kopplad till bilens elektroniska system. När någon försöker forcera bilens dörrar eller starta motorn utan att ha rätt nyckel, reagerar sensorerna och aktiverar larmet. Detta skrämmer ofta bort tjuven och varnar samtidigt ägaren om att något ovanligt händer med bilen. Det finns olika typer av billarm att välja mellan, som exempelvis de som är kopplade till en fjärrkontroll eller mobilapp för att du ska kunna kontrollera larmet på distans.

Fördelar

 • Elektronisk avskräckning när obehöriga försök att öppna eller starta bilen
 • Högt ljud kan skrämma bort tjuvar och varna bilägare

Nackdelar

 • Kan ibland ge falska larm vilket kan vara störande
 • Effektiviteten kan variera beroende på typ av larm

Fälglås

Ett fälglås skyddar bilens fälgar mot stöld och skador. Det är en enkel och relativt billig lösning som förhindrar att tjuven tar loss aluminiumfälgar från bilen. Fälglås finns i olika typer och storlekar för att passa olika hjul och bilar. Det är viktigt att tänka på att ha med sig nyckeln till fälglåset när man ska byta däck eller utföra annat arbete på bilens hjul.

Hur fungerar ett fälglås till bilen?

Ett fälglås är en enhet som placeras runt hjulbultarna och låses fast med en nyckel. Detta gör det svårt för tjuven att ta loss fälgarna och därmed stjäla det. Dess robusta konstruktion motstår skadeförsök som borrning. För optimalt skydd rekommenderas ett lås på varje hjul. Vissa fälglås kommer även med varierade mönster och erbjuder garantier ifall tjuven övervinner låset, vilket ger extra trygghet. Det är en enkel och effektiv åtgärd som kan kombineras med andra åtgärder för att öka säkerheten.

Fördelar

 • Skyddar bilens fälgar mot stöld
 • Fungerar som en avskräckande åtgärd för potentiella tjuvar
 • Billigt

Nackdelar

 • Måste ha nyckeln till hands vid däckbyte eller annat hjulrelaterat arbete
 • Tjuvar kan kringgå låset, särskilt om det är av lägre kvalitet

Annat stöldskydd

Det finns även stöldskydd för biltillbehör som antenner och backspeglar. Dessa delar kan vara enkla mål för tjuvar och det finns speciella skydd som kan monteras för att förhindra stöld. Det är viktigt att tänka på att skydda inte bara hela bilen utan också dess delar för att minska risken för stöld och skador.

Försäkring

En av de viktigaste stöldskyddsåtgärderna för din bil är att ha en bra försäkring. Detta är en grundläggande skyddsåtgärd som alla bilägare bör ha för att skydda sin bil mot stöld och andra skador. En bilförsäkring kan täcka kostnader för reparationer och ersättning för stöld av bilen eller dess delar.

Det finns olika typer av bilförsäkringar att välja mellan, som exempelvis halvförsäkring eller helförsäkring. Det är viktigt att noga läsa igenom försäkringsvillkoren och välja en försäkring som passar dina behov och budget. Tänk också på att det kan vara värt att betala lite extra för en försäkring med högre skyddsnivåer och bättre täckning vid stöld och skador.

Mest stulna bilmärken

Ett av de mest stulna bilmärkena i världen är Honda. Detta beror främst på att Hondas är populära och lättstulna på grund av deras enkla och lättmanövrerade stöldskydd. I Sverige i 2022 var de mest stulna bilmärken Volvo, Volkswagen, Audi, Toyota och Mercedes Benz. Det är viktigt att investera i effektiva stöldskyddsåtgärder oavsett vilket märke eller modell din bil har.