Att köpa motorcykel begagnat

Att köpa en begagnad motorcykel kan vara ett smart val av flera anledningar. Det är framförallt väldigt mycket billigare än att köpa nytt, men det finns såklart en del risker med att handla begagnat.

Läs mer

En motorcykel som är begagnad förknippas ofta med betydande kostnader och osäkerhet kring dess skick. Men var lugn, det finns många utmärkta begagnade motorcyklar tillgängliga för köp, det är bara viktigt att veta vad man bör vara uppmärksam på.

När det kommer till att köpa begagnade motorcyklar, står du inför valet att göra det online eller genom en auktoriserad återförsäljare. Vilken risk du är villig att ta avgör valet. Om du väljer att köpa av en privatperson är det avgörande att vara noggrann och påläst. Här delar vi med oss av våra bästa tips för dig som ska köpa motorcykel begagnat!

Tips för dig som ska köpa motorcykel online

Här hittar du fördelar respektive nackdelar med att köpa motorcykel online på andrahandsmarknaden.

Från MC-handlare

  • Större trygghet än vid köp från privatpersoner
  • MC-handlare är experter inom sitt område och har erfarenhet av att sälja motorcyklar begagnat
  • Konsumenträttigheter skyddas av lagstiftning
  • Priset kan vara något högre än vid köp från privatpersoner

Läs mer på konsumentverket.se.

Från privatperson

  • Möjlighet till förmånliga priser och bra affärer
  • Personligt ansvar att undersöka viktig information och undvika bedrägeri
  • Köplagen tillämpas men med begränsat skydd
  • Mindre trygghet jämfört med att köpa från en MC-handlare

Läs mer på konsumentverket.se.

Köpa motorcykel begagnat – företag att lita på

JE68

Väljer du att köpa motorcykel begagnad via JE68 får du förmånen att handla från en pålitlig och etablerad återförsäljare. JE68 erbjuder ett brett utbud av begagnade motorcyklar av hög kvalitet, vilket ger dig möjligheten att hitta din drömmotorcykel till ett rimligt pris. Med deras erfarenhet och expertis kan du vara säker på att du får en pålitlig och välskött motorcykel. JE68 erbjuder en trygg och tillförlitlig upplevelse för dig som köpare av begagnade motorcyklar.

Direkt från återförsäljare

Du kan också vända dig direkt till tillverkaren och då får du fördelen att handla direkt från pålitliga och erkända varumärken inom motorcykelbranschen, utan att behöva blanda in återförsäljare. Tillverkarna har gedigen kunskap och erfarenhet och kan erbjuda ett brett utbud av begagnade modeller av hög kvalitet. Läs mer om olika varumärken här:

Handla privat

Att handla från en privatperson kan ge dig möjligheten att hitta bra priser och göra ekonomiskt fördelaktiga affärer. Det är dock viktigt att vara medveten om att du som köpare ansvarar för att undersöka och verifiera all viktig information själv för att undvika eventuella problem eller bedrägerier. Medan du kanske inte har samma skydd som vid köp från en återförsäljare, kan det fortfarande vara en tillfredsställande och spännande upplevelse att köpa begagnad motorcykel privat och möta andra motorcykelentusiaster.

Genom att köpa begagnad hoj från Blocket får du tillgång till en omfattande marknadsplats med ett stort utbud av hojar att välja mellan. Blocket ger dig möjligheten att söka efter specifika modeller, prisklasser och geografiska områden för att hitta den perfekta hojen för dig. Som köpare är det viktigt att vara noggrann och försiktig, och att noggrant undersöka och kommunicera med säljarna för att säkerställa att motorcykeln är i gott skick och att affären genomförs smidigt.

Hyra motorcykel

Att hyra motorcykel istället för att köpa ger dig flexibilitet och möjlighet att njuta av olika modeller utan att binda dig till en specifik motorcykel. Genom att hyra kan du anpassa ditt val efter behov och ändra motorcykeln beroende på resmål eller ändrade preferenser. Det kan också vara kostnadseffektivt för tillfälliga resor eller om du inte har för avsikt att använda en motorcykel regelbundet. Genom att hyra en motorcykel kan du uppleva spänningen och friheten på vägen utan att behöva bekymra dig om underhåll, försäkring eller förvaring.

Checklista för dig som ska köpa hoj begagnat

Utför en grundlig inspektion av motorcykeln

Kontrollera karossen, ramen, däcken, bromsarna, belysningen och eventuella tecken på skador eller rost.

Begär och granska servicehistoriken

Be om underhålls- och reparationsspår för att bedöma om motorcykeln har blivit korrekt underhållen och servad regelbundet.

Provkör motorcykeln

Se till att testköra motorcykeln för att bedöma dess prestanda, komfort och hantering. Var uppmärksam på eventuella ovanliga ljud, vibrationer eller problem under körningen.

Kontrollera ägarens dokument

Se till att du får de nödvändiga ägar- och registreringsdokumenten, som Vägtrafikregistret (VTR) och kvitto på att eventuella lån eller skulder är betalda.

Kolla upp försäkringshistoriken

Kontrollera om motorcykeln har haft några försäkringsärenden eller om den har varit inblandad i några olyckor eller stölder.

Gör en prisjämförelse

Jämför priser på liknande motorcyklar för att se till att det begärda priset är rimligt och i linje med marknadspriset.

Kontakta en mekaniker

Om möjligt, få en professionell mekaniker att utföra en noggrann genomgång av motorcykeln för att upptäcka eventuella dolda problem eller defekter.

Bedöm säljarens trovärdighet

Utvärdera säljarens rykte och betyg genom att läsa recensioner eller be om referenser från tidigare köpare.

Undersök garanti- eller återköpsmöjligheter

Ta reda på om det finns några garantier eller återköpsavtal som kan ge dig extra trygghet efter köpet.

Lita på din magkänsla

Släpp inte ditt eget omdöme. Om något känns misstänkt eller osäkert, överväg att leta efter en annan motorcykel eller säljare.